Zo voorkomt u zomerbrand

Bij zomerbrand denken we natuurlijk al snel aan een barbecue met een ongewenste afloop. Terecht, want door barbecue’s ontstaan er elke zomer tal van kleinere en grotere branden. Maar ook door elektrische apparaten ontstaat regelmatig brand. Zeker in de zomer, als het warm is.

Een hand op de brandblusser met op de achtergrond een brand

Al in het vroege voorjaar, zodra het zonnetje tevoorschijn komt en de temperatuur richting de twintig graden gaat, komen de barbecues massaal uit de schuur. En op zomerse avonden, zeker in het weekeinde, draaien ze overuren! Maar niemand wil dat zo’n gezellig avondje uitloopt op een drama. Daarom hebben we zeven tips voor u om veilig te barbecuen.

Zeven tips voor een veilige barbecue

  • Zet de barbecue op een plek waar hij stevig en stabiel staat.
  • Gebruik voor uw klassieke barbecue geen houtskool, maar briketten. Die vonken niet en branden nog langer ook.
  • Maak de barbecue aan met aanmaakblokjes, nooit met spiritus, benzine of brandgel.
  • Zorg dat u een emmer water of zand en een blusdeken bij de hand hebt voor het geval dat het misgaat.
  • Bij een gas-barbecue: zet de gasfles niet onder de barbecue, maar ernaast.
  • Pas op met kleding die is gemaakt van licht-ontvlambare materialen, zoals katoen, polyester en andere synthetische stoffen.
  • Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen niet in botsing kunnen komen met de barbecue.

Apparaten en opladers

Niet alleen open vuur, ook huishoudelijke apparaten zoals de wasdroger kunnen brand veroorzaken. Sterker nog, ze staan al jaren met stip op nummer twee. Daarnaast ontstaan er regelmatig branden door opladers van mobiele apparaten. De brandweer waarschuwt hier al langer voor en adviseert om ’s nachts en bij afwezigheid geen opladers te gebruiken en ook geen (vaat)was te doen.

Oude accu’s

In het rijtje brandveroorzakers stijgen oude elektronica, batterijen en accu’s in rap tempo. Vaak gaat het om kleine elektrische apparaten of lege batterijen die in de vuilcontainer zijn gegooid. Daardoor kunnen ze beschadigd raken, waardoor er brand ontstaat. Terecht roept de Stichting Open, die e-waste tegengaat, iedereen op om afval goed te blijven scheiden. Niet alleen voor de eigen veiligheid, maar natuurlijk ook voor het milieu.

Meer informatie

Heeft u nog een vraag over dit artikel of wilt u weten wat uw verzekeringen precies dekken, mocht er in huis of in de tuin brand ontstaan? Neem dan even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Algemeen: 023 525 8061
Schade: 023 525 0392
Zakelijk: 023 525 7017