Laat uw paspoort of ID-kaart nooit zomaar kopiëren!

‘Mag ik uw paspoort even kopiëren?’ De meeste vakantiegangers kennen die vraag wel. Eigenaren van hotels, vakantieparken en campings zijn namelijk wettelijk verplicht om hun gasten te identificeren en te registreren. Maar pas op: aan het 1-op-1 laten kopiëren van uw paspoort of identiteitskaart kleven risico’s.

2 Nederlandse paspoorten op een houten achtergrond

Op het document staat namelijk ook uw Burgerservicenummer (BSN). Zeker in combinatie met uw pasfoto kunnen kwaadwillenden daarmee frauderen. En dat kan ver gaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een uitkering of het afsluiten van een lening op uw naam!

Veilige kopie

Strikt genomen mogen receptionisten uw identiteitsbewijs niet innemen of er een kopie van maken, maar in de praktijk gebeurt dit nog regelmatig. Om het risico op fraude te minimaliseren, adviseert de Rijksoverheid om in dat geval een veilige kopie af te geven. Die maakt u als volgt:

  • Maak in de kopie uw burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan.
  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is.
  • Schrijf op de kopie voor welke instantie de kopie is bedoeld.
  • Schrijf op de kopie de datum waarop u de kopie afgeeft.

PassProtect

Een andere manier om uw persoonsgegevens te beschermen als er een kopie wordt gemaakt van uw identiteitsdocument, is door het te beveiligen met PassProtect. Dit is een speciaal ontwikkelde beschermfolie die u eenvoudig kunt bevestigen. PassProtect beschermfolie is afneembaar en verkrijgbaar voor paspoort, identiteitskaart en rijbewijs.

Beveiligde kopie

U kunt een kopie van uw legitimatiebewijs ook beveiligen met de KopieID-app, die is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op de website van de rijksoverheid leest u hoe het werkt. De app zelf kunt u downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Algemeen: 023 525 8061
Schade: 023 525 0392
Zakelijk: 023 525 7017