Lijfrente

Een lijfrente is een levensverzekering waarmee je een kapitaal opbouwt voor later, bijvoorbeeld voor je pensioen. Voor de meeste mensen is dat de reden om een lijfrente af te sluiten. Een andere reden is dat je met een lijfrente het inkomen van je nabestaanden kunt veilig stellen.

Wanneer het opgebouwde kapitaal ter beschikking komt, beslis je zelf. Je kunt bijvoorbeeld met de verzekeraar afspreken dat je vanaf je 65e maandelijks een bedrag krijgt uitgekeerd.

In principe duurt een lijfrente-uitkering zolang als het 'verzekerde lijf' in leven is. Vandaar de term 'lijf'-rente. Maar je kunt een lijfrente ook voor een periode van bijvoorbeeld vijf of tien jaar afsluiten.

Meestal betaal je voor de opbouw van een lijfrente een periodieke premie of je stort een bedrag ineens (koopsompolis). Als de einddatum van verzekering in zicht komt, kun je een verzekeraar uitkiezen die het kapitaal gaat uitkeren. Er zijn dan verschillende mogelijkheden, waar we hier niet verder op in zullen gaan.

Voorheen was het nog gunstig om met een lijfrente te sparen voor een vervroegd pensioen. Dat is nu minder aantrekkelijk geworden. De overbruggingslijfrente die je hiervoor kunt inzetten is sinds januari 2006 niet meer aftrekbaar van de belasting. Ook als je de lijfrente-uitkering voor je 65e laat ingaan, kun je geen premies meer aftrekken.

Banksparen of verzekeren in de opbouwfase

Een belangrijk voordeel van banksparen ten opzichte van verzekeren is dat de kosten laag zijn. Het is immers eigenlijk gewoon een bankrekening met een blokkade voor opnames. Bovendien valt het tegoed onder het depositogarantiestelsel, waardoor het tot een bedrag van € 100.000 gegarandeerd is bij eventueel faillissement van de bank.
Bij overlijden wordt het tegoed uitgekeerd aan de nabestaanden en vervalt het dus niet aan de verzekeraar. Overigens kan je bij een lijfrenteverzekering ervoor kiezen om ook een uitkering bij vroegtijdig overlijden mee te verzekeren. Dit kan hoger zijn dan het in de verzekering gespaarde bedrag. Je kunt hiermee dus zorgen dat je je partner beter verzorgd achterlaat.

Lijfrente Opbouw rekening

Met de Lijfrente OpbouwRekening spaart u voor een aanvulling op uw pensioen. Uw inleg is in bepaalde gevallen bij uw aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. U kunt op ieder moment geld storten en u bepaalt zelf of u spaart, belegt of allebei. Na de opbouwperiode zorgt u met het bedrag dat u heeft opgebouwd voor een lijfrente-uitkering.

Wat kan ik als een lijfrente tot uitkering komt?

Als de einddatum van de lijfrente of koopsom wordt bereikt en uw lijfrente expireert, is de opbouwfase voorbij en komt het opgebouwde lijfrentekapitaal vrij en gaat de uitkeringsfase in. Het is afhankelijk van het regime van uw lijfrente welke mogelijkheden voor een uitkering u dan heeft. Heeft u het geld direct nodig dan kunt u een direct ingaande lijfrente kopen, wilt u de uitkeringsfase nog uitstellen, kiest u dan voor een uitgestelde lijfrente.

Voor welke aanbieder moet ik kiezen?

Voor een goed en onafhankelijk advies kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs. Wij kunnen voor u de diverse aanbieders met elkaar vergelijken en de meest gunstige aanbieder voor u selecteren. Bel of mail ons voor een afspraak.

Maak een afspraak
Share

Overzicht van pagina's die u eerder heeft bezocht

    © 2019 Ontwerp en CMS - Frenzymedia b.v.